De ultieme gids voor het vinden van je personal style

Een signature look, het lijkt alleen voorbehouden aan mensen zoals MaryKate Olsen, Ashley OlsenAlexa Chung en Victoria Beckham. Dat is het niet. Een signature lookis iets – hoewel een beetje natuurlijk stijlgevoel geen kwaad kan – wat je door de jaren heen ontwikkelt. 

Hoewel ieder seizoen de verleiding met zich meebrengt om alle trends du moment aan te schaffen: glitters, de roze corduroy flared broek, de Balenciaga-schoen, is het beter om te onderzoeken wat jou nou het best staat en wat past bij wie jij bent.

Daar helpen we je mee. Scrol verder voor de acht handvatten die helpen bij het vinden van een persoonlijke stijl. Zodat je je eindelijk kunt kleden als jezelf. Of de leukste versie daarvan.

1. Begrijp je lichaam

Om een persoonlijke stijl te ontwikkelen is het belangrijk om je lichaam te leren kennen en uit te zoeken welk silhouet daarbij past. Vraag (eerlijke) vrienden en familie wat zij vinden dat goed staat, bijvoorbeeld door passessies met ze in te lassen.

Als je dit een beetje te veel van het goede vindt, is het ook een idee om foto’s van jezelf met verschillende silhouetten te maken en deze naast elkaar te leggen. Vooral de achterkant is belangrijk, veel mensen slaan dit gedeelte over. Voorbeeld: heb je een peervormig figuur, dan kan een oversized jurk van voor heel mooi staan, maar de achterkant verliest vaak zijn vorm.

Wat ook kan helpen is om mensen in je omgeving te zoeken die een vergelijkbaar figuur hebben. Kijk wat bij hen werkt en wat niet. Vaak valt je bij anderen eerder iets op of vind je sneller iets leuk dan bij jezelf.

2. Maak een moodboard

Dit is een toegepaste manier om alle kledingstijlen die je bij anderen fantastisch vindt te verzamelen. Je hoeft dit overigens niet ouderwets met schaar en lijm aan te pakken, je kunt ook een Pinterest aanmaken. Dit geeft jou inzicht in wat je allemaal leuk vindt.

3. Vind je signature-item

Een bepaalde kleur lipstick, een bepaald accessoire; stijliconen hebben minstens één ding waar zij altijd op terugvallen en wat hen ‘eigen’ maakt . Om de Olsens weer aan te halen: je ziet ze bijna nooit zonder hun nonchalante ‘ongekamde-haren’-look. Onderzoek wat jou jou maakt. Dit kan overigens ook iets zijn waar je misschien onzeker over bent, zoals bijvoorbeeld een moedervlek in het gezicht (Cindy Crawford) of een spleetje tussen je tanden (Lara Stone).

4. Investeer in je garderobe

Om een persoonlijke stijl te krijgen, kun je het best investeren in items die jaren meegaan. De regel is: goedkoop is duurkoop. Gun jezelf iets duurdere items die langer meegaan. Zorg ervoor dat de basis – jas, tas, schoen – van goede kwaliteit is en de tand des tijds doorstaat.

5. Verwijder ‘ellendige’ stukken

Brengt ons op het volgende: duik in je kast om stukken die je een rotgevoel geven meteen uit je kast te verwijderen en neem jezelf écht voor om soortgelijke stukken niet meer aan te schaffen. Koop je ieder jaar weer een wijde grijze trui, want lekker comfortabel, terwijl de kleur en vorm je totaal geen goed doen? Of val je altijd voor logoshirts die je in plaats van een modegoeroe een puberende scholier maken? Koop. Het. Niet.

6. Vind de juiste kleur

Minstens net zo belangrijk als het vinden van het juiste silhouet is het vinden van de juiste kleur. Online kun je verschillende tests doen en er zijn genoeg kleurexperts die je uit de brand willen en kunnen helpen. Je kunt je familie en vrienden weer inzetten om te achterhalen welke kleuren je goed doen. Word overigens niet meteen verdrietig als grijs en beige je als een vaatdoek eruit laten zien. Een rode lipstick doet al snel wonderen.

7. Zoek een stijlicoon

Iedereen heeft wel iemand waar zij graag het een en ander van afkijkt. Dit hoeft wederom niet een beroemdheid te zijn maar mag ook iemand zijn in de nabije omgeving – hoewel dit kopieertechnisch onhandig kan uitpakken. Op wie lijk je of zou je willen lijken? – wees wel realistisch, uiteraard. Op Instagram zijn genoeg stijlvoorbeelden te vinden. Je hoeft niet alles zelf uit te vogelen.

8. Wees niet bang voor een uniform

Is de combinatie coltrui, pantalon en loafers favoriet? Houden zo. De groten der aarde hebben allemaal een vast uniform waar zij op terugvallen. Stella McCartney, Phoebe Pilo, juist vrouwen met verstand van mode beperken zich tot de keuze ervan. Je hoeft je niet te schamen voor stijlvastheid, juist niet. Er zijn experts die zeggen dat de ultieme garderobe bestaat uit vijftig kledingstukken. Opruimen dus, je kast. Geen idee waar te beginnen? 

dit delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?